Andere woorden

Al sinds 2013 zoekt Eliane De Bleser naar andere woorden, en geeft ze ons, argeloze lezers, een inkijk in die zoektocht. Soms laat ze ons peinzend achter, zoals in een lijst van culturele hoogtepunten, getiteld Honderd – die dan stopt bij nummer tachtig.

Zekerheden zijn er niet, met andere woorden.

Een stapel slimme boeken links en een andere stapel rechts. Ik kies voor de niet-slimme en haal er een Simenon uit. Ik lees over een politieman en zijn vrouw, over een sigaar, over een kuststad en een lijk. Om een me onbekende reden stop ik met lezen en schud ik eens met het boek. Er valt een varken uit.
Het varken zegt dat de mensen dom zijn. De oever- en bodemloze discussies van de politiek, zegt het. Het Wilde Westen in het Oosten, zegt het. Duizenden bommen, duizenden granaten, duizenden kogels, zegt het.
‘Ze zijn echt dom,’ herhaalt het.
Het varken zwijgt, blijft nog even aan mijn voeten zitten en verdwijnt terug in het boek. Ik lees voort: Er hangt mist over de kuststad, er hangt mist over het grijze water, de boten blijven in de haven en de schippers zitten in een dampige kroeg.

Eén opmerking over 'Andere woorden'

  1. dankuwel. Ja, ‘Honderd’. Het konden er ook honderdvijftien zijn, of honderdzestig.Ik zou eens moeten checken of Simenon een van de huidige tachtig is. Waarschijnlijk wel. Bedankt om deze tekst hier te zetten, hij is me dierbaar en het deed me plezier hem te herlezen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: