Het manifest

Wat bedoelt Aanlegplaats met literaire blogs?

Een literaire blog is een website waarop een schrijver met enige regelmaat op een literaire manier vertelt over wat zij/hij meemaakt, wat haar/hem bezighoudt, of waar hij het verder ook maar over wil hebben. 

Wat is het dus niet? Sites met voornamelijk recensies, sites met opinies allerhande, sites met interviews, journalistieke sites, …

Ja ja, maar wat is dan ‘literair’?

Daarover gaan we graag met u in discussie.

We weten het zelf namelijk ook niet zo goed, al geloven we wel dat er allerlei kenmerken zijn die in een literaire blog kunnen samenkomen: bijzondere aandacht voor taal en stijl, metaforen, een zekere intimiteit vanuit het gevoelsleven van de schrijver – maar dan met iets universeels als gevolg – beeld en tekst die elkaar helpen, oog voor detail. En dat je als lezer op het einde van zo’n stuk een heel klein beetje een ander mens bent geworden.

Maar de vuistregel die we hanteren is de volgende: hebben we na de eerste zin nog goesting om de volgende te lezen, en die daarna, en die daarna, helemaal tot op het einde …

Is het dan volledig subjectief en vrijblijvend, deze site?

Volstrekt subjectief, akkoord. Net zoals het literair veld in het algemeen. Niet zomaar vrijblijvend. Eigenlijk is het best problematisch, zo’n gevoelsmatige cirkelredenering. Want als je een club creëert waar alleen maar plaats is voor de ‘crème de la crème’ volgens de smaak van dezelfden, blijf je uiteindelijk over met alleen maar veel van dezelfden. Iets wat de opmerkzame lezer zich misschien ook wel afvraagt over onze haven – want voorlopig is het hier een pijnlijk witte bedoeling – grumpy old men, dan ook nog – dat geven we grif toe.

Dat is niet met opzet. We geloven dat er zoveel meer is dan wat wij vandaag in de digitale zee vinden – alleen weten we die andere visgronden moeilijk of niet te vinden. Vandaar dat we sterk aan het werken zijn aan onze visie en zoekstrategie, en intussen actief op zoek zijn naar andere stemmen in onze redactie. Eén keer meedoen, of er voor altijd in? Het kan allemaal. Zolang de passie en een kritisch oog voor blogs zich maar vertaalt in je eigen blogpraktijk.

Dus ja, discussie en deelname is mogelijk. Over diversiteit, over inclusie. Over het gebrek daaraan. Over wat en waar literatuur is, en wie of wat daar dan bijhoort, en waarom. Stel ons in vraag!

Zijn literaire blogs belangrijk?

Nee, god zij dank.

Zijn literaire blogs belangrijk voor schrijvers?

Misschien.

In onze haven zitten publicerende auteurs, auteurs die in eigen beheer uitgeven, auteurs die niet liever zouden willen dan publiceren, auteurs voor wie dat helemaal niet hoeft, … maar allemaal vinden ze het schrijven van die blog blijkbaar noodzakelijk.

Ze gebruiken hun blog als een plaats om te experimenteren, om stoom af te laten, om bereikbaar te zijn, verbinding te zoeken met hun lezers, als reclame voor hun andere werk. Er zijn geen goede of slechte redenen.

De ambitie van ons platform is om een springplank te zijn voor iedereen die graag en goed online schrijft, en om niet alleen schrijvers te verzamelen, maar deze dobberende talenten ook proactief te (h)erkennen. Zo willen we de literaire status quo niet gewoon bevestigen, maar ook uitbreiden. We erkennen dat deze ambitie zich vandaag nog niet naar onze haven vertaalt. Langzaam lijken we te komen tot een genderevenwicht, maar we missen nog zoveel meer verschil in ons drijvend schrijverscollectief! Een urgent probleem. Kortom: Elke suggestie is welkom!

Zijn literaire blogs belangrijk voor lezers?

Ja!

Waar anders kan u zo snel en makkelijk nieuwe, boeiende schrijvers ontdekken? En ermee in dialoog gaan, bovendien?

Dit is wat de redactie erover gelooft: dat ontsluiting van deze blogs ze meer lezers zal brengen, dat meer lezers schrijvers zal aansporen de blogpen op te nemen, dat er, kortom, een bloeiend literair leven in onze haven zal groeien.

Welkom.

Onze vangst elke week vers in je mailbox?

Over ons

Wij zijn Aanlegplaats – de veilige haven voor Nederlandstalige literaire blogs.

Boeiende, goed geschreven, persoonlijke blogs eindelijk samen op één plek.

Contact

aanlegplaats@gmail.com%d bloggers liken dit: