Rob van Essen, het interview

Noot van de redactie: waarom het plezier van het vissen altijd voor onszelf houden, dachten we na een bijzonder vermoeiende redactievergadering. Als we daar nu eens iemand anders een plezier mee zouden doen … En zo vindt u vanaf nu elke maand een vangst van de week, samengesteld door een gast. Niemand minder dan Rob van Essen bijt de spits af! (zijn vangst krijgt u dinsdag, nu alvast een kort interview)

Het is alweer van 2019 geleden dat Rob van Essen met De goede zoon de Libris literatuurprijs won, en op 2 november verschijnt zijn nieuwe roman, Miniapolis. Tussen die romans in publiceerde hij met Een man met goede schoenen een verhalenbundel waarin attente bloglezers stukken herkenden die eerder op reddend zwemmen verschenen.

Er is dan ook niemand die we liever als eerste gast in ons havencafé ontvangen dan deze beminnelijke geadopteerde Brusselaar.

We stelden hem wat vragen, waarop we de antwoorden graag vandaag al met je delen, en dwaalden door onze haven, waar hij terloops een geweldige vangst van de week bovenhaalde – en die krijg je gewoontegetrouw op dinsdag.

foto (c) Henri Verhoef

Waarom heb je zelf een blog? (reddend zwemmen, genoemd naar de titel van zijn debuutroman)

Ik ben mijn blog ooit begonnen om korte observaties te delen, korte verhalen uit te proberen (een aantal daarvan heeft een bundel gehaald), recensies te delen die ik voor NRC Handelsblad schreef en te reageren op (literair) nieuws. Nu gebruik ik het blog meestal voor wat langere stukken.

Wie zou er absoluut een blog moeten beginnen, en waarom?

Ik merk dat in de loop der jaren de functie van blogs deels is overgenomen door facebook. Ik zie dat tenminste bij mensen van ongeveer mijn generatie: die plaatsen langere stukken op facebook die vroeger in een blog zouden zijn terechtgekomen. Voorbeeld: de Nijmeegse hoogleraar Jos Joosten, schrijver en docent Rutger van Eijken. Die hoeven dus eigenlijk geen blog meer te beginnen. Ik zou vooral nieuwsgierig zijn naar blogs van politici, of van mensen uit de top van het bedrijfsleven, wier bestaan een raadsel voor me is maar dan eerlijk, zonder propagandistische bedoelingen.

Wij, bij Aanlegplaats, zoeken er al een tijdje naar, en we krijgen het maar niet scherp: wat maakt dat een blog echt goed is?

Als je je op een gegeven moment realiseert dat je al een tijdje niets van een bepaalde blogger hebt gelezen, is dat een indicatie dat hij of zij goed bezig is. Of als je er iets van opsteekt over een wereld die je niet kent.

Eén opmerking over 'Rob van Essen, het interview'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: