Interview met Sien Volders

Foto: Lieve Blancquaert

De eerste gastvisser van 2023 is niemand minder dan de fantastische Sien Volders! Haar debuutroman Noord (2017) over de jonge zilversmid Sarah die in de vroege jaren tachtig naar een afgelegen goudzoekersstadje in het noorden trekt, werd lovend ontvangen en genomineerd voor o.a. de Bronzen Uil en de ANV Debutantenprijs. Haar roman Oogst werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs.

Heb je zelf een blog?

Nee nooit gehad, hoewel ik wel een fervent bloglezer ben geweest. Vooral begin 2000, toen het bloggen sterk opkwam. Ik had toen een vast rondje, om te zien wat iedereen had opgeschreven.

Ik ben er zelf nooit aan begonnen, ook al hadden de dingen die ik toen schreef qua lengte en frequentie goed in een blogvorm gepast. Maar internet en computers, ik ben daar niet zo handig mee. Daarnaast ben ik nooit op zoek geweest naar lezers, het was nooit mijn bedoeling om mijn werk publiek te maken. Het was ook nooit mijn bedoeling om een roman te schrijven, maar de verhaallijnen die ik in mijn hoofd had, daar in dat stadje in het noorden van Canada, werden te complex voor driekwart pagina.

Ondertussen was ik, wellicht in tegenspraak met wat ik daarnet zei, mijn werk beginnen te sturen aan Patrick De Witte, die toen hoofdredacteur was van P-magazine. De beste columnist die België ooit gehad heeft. Hem had ik in een soort van open sollicitatie gevraagd of ik voor hem mocht schrijven. ‘Wat kan je?’ vroeg hij. ‘Kortverhalen,’ antwoordde ik. ‘Maar heel kort, 2500 tekens.’ ‘OK, laat maar zien.’ En zo stuurde ik hem twee à drie keer per maand een verhaal. Hij antwoordde met recensies van één of twee woorden (lacht). Ik bewonderde hem enorm en had ook schrik voor hem. Die uitwisseling heeft mijn werk omhoog geduwd.

Wie zou er wat jou betreft dringend een blog moeten beginnen?

Wel, een van de vaste punten op mijn leesrondje vroeger was mijn vriendin Ilse Baetslé. Zij schrijft ontzettend plezierig. De laatste jaren is ze niet meer zo actief op haar blog Kerygma, maar moest ze weer meer beginnen schrijven, ik zou het zeker lezen. Voor de rest… de tijden zijn ook veranderd hè, met de sociale media.

Niemand daar die jou opvalt?

Hmm… jawel: Wannes Daemen is iemand die ik heel graag lees. Hij blogt al heel lang en wat hij schrijft sijpelt door naar zijn socials. Ik word heel blij van wat hij schrijft en hoe hij dat doet. We zijn niet geconnecteerd, hoewel ik weet dat onze vriendengroepen tegen elkaar schuren, en bij hem vind het leuk om vanop afstand te kijken. Er zit zoveel plezier in zijn posts, dat de wereld er beter van lijkt te worden.

Tot slot: wat maakt voor jou een goede blog?

Als iemand een mooi evenwicht vindt tussen het delen van heel persoonlijke dingen – of dat nu foto’s, cursiefjes of tranche de vie’kes zijn – en het dusdanig doorleven daarvan, dat ze comfortabel te delen zijn. De eigenheid van een dagboekfragment, aangepast aan een publiek. Ik ga niet roddelen, maar er wordt wel wat overshared in blogs, ja (lacht). Dat voelt ongemakkelijk om te lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: