“Meer blogs over rare obsessies, alsjeblieft!”

Fleur van Greuningen is kunstenaar, schrijver en kapper. Ze houdt van taal en dialogen. Deze week gaat haar voorstelling Romeo & Julia (10+), over de liefde tussen twee kinderen van rivaliserende pizzeria’s, op tournee in Nederland. Naast theaterstukken publiceert Fleur verhalen – en in het pre-Instagram tijdperk hield ze de beeldblog Spreekbeeld bij. “Aan boeken doe ik niet, veel te lang en veel te alleen.”

Maar waarom heb je dan geen geschreven blog?

“Goeie vraag. Wanneer ik nu blogachtige teksten schrijf, doe ik dat het liefst op papier. Ik zet die soms wel over naar iets digitaals, maar dan maak ik weer een vertaalslag en wordt het iets anders. Een verhaal bijvoorbeeld, dat ik instuur en niet zomaar online zwier. Wat ik voor mezelf schrijf, blijft privé.

Papier geeft mij heel veel vrijheid. In mijn notitieboekje kan ik heel gemakkelijk met tekst omgaan, zet ik er tekeningetjes bij… Op een site wordt dat dan direct weer een echte afbeelding. Ik zou een goede reden moeten hebben om dat om te zetten naar een blog.

Nu, ik ben net terug van een tripje naar Berlijn. Daar begon ik ineens in thema’s te denken, ik schreef korte tekstjes over bijvoorbeeld ‘romantiek’ en ‘oppervlakte’. Misschien is dat iets voor een blog.”

Wie zou er absoluut een blog moeten beginnen, en waarom?

“Iedereen eigenlijk. Omdat je iets van jezelf openbaar maakt, creëer je een ander (talig) bewustzijn. Dat is verrassend. Voor mijn persoonlijk plezier zou het goed zijn moesten er meer mensen met niche-obsessies gaan bloggen. Ik vind het zo tof om mensen enthousiast te zien over iets waarvan ik denk: ‘Huh?’ Laatst hoorde ik een grafisch ontwerper over een boek van 500 pagina’s gevuld met wapenschilden, voor een wapenschildvereniging. Waar hébben die het over? Ik vind het heerlijk om een compleet andere taal te lezen, of beter: te ondergaan.”

Wat maakt voor jou dat een blog echt goed is?

“Dat ik verrast word. In de inhoud, maar ook in de vorm. Dat zul je ook zien in mijn vangst. Zo’n Sommerland, die pakt de vrijheid op de blog. Een persoonlijke stijl doet ook veel, net als persoonlijke interesses. En daar dan liefst veel te ver in doorschieten. Ja… en de tekst mag ook niet te lang zijn. Het blijft een blog.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: