Donder en blik (vangst # 33)

De blik van de ander. De bezitterige, oordelende blik.

In de vangst van deze week vertelt Katrin Van de Velde over hoe zo’n obsessionele blik het leven helemaal onmogelijk kan maken – in dit geval voor wie hem heeft. Caro Van Thuyne – stem haar chitterende debuutroman ‘Lijn van wee en wens’ naar de publieksprijs van de bronzen uil – heeft het over hoe die blik het voorwerp ervan in een keurslijf, een korset dwingt. Altijd weer. Katrien Scheir bereidt zich dan weer monkelend voor op uw blik, tijdens de voorstelling van haar eerste roman, ‘De man van het licht’.

Toeval dat net drie vrouwen schrijven over de dwingelandij van de blik van de ander? Ik denk het niet …

De laatste keer dat ik hem zag, zal een jaar of tien geleden zijn. Ook toen ging het al even niet goed met hem. Hij was in behandeling voor zijn drugsverslaving en voor zijn Katrinverslaving. Vòòr die laatste verslaving, waren we gewoon vrienden. We bezochten samen concerten, musea, parken, feestjes. Op een van die feestjes had ik aan een andere vriend gevraagd: ‘G. zal toch niet verliefd op me zijn, hè?’ De vriend antwoordde monkelend: ‘Hij weet het zelf nog niet.’ ‘De blindeman!’ brieste G. daar later over. Zijn verliefdheid nam immers een aanvang bij de eerste blik die hij op me wierp, en sindsdien dacht hij elke dag de hele dag aan me. Zeventien jaar lang.

Uit: woensdag, 22 september 2021 van Dagvinder

Uit mijn tweede boek, een roman, heb ik alle overtollig vet weggesneden. Wat overbleef was een geslepen veelkantige kern van rauwe rouw en liefde die niet opgeeft. Het bleek een boek waaraan je je als lezer ofwel volledig kon overgeven, of dat je uitspuwde omdat je er geen controle over kon houden. Manisch. Agressieve geilheid. Vlammende intensiteit. Te veel van het goede. Lezers botweg uitsluit. Onorthodox. Exuberant. Vergt veel van de lezer. Tè verregaande vormen. Pathetiek. Expressief en experimenteel, maar ook theatraal en bombastisch. Roman waarin het de schrijver niet lukt werkelijk in dialoog te gaan met de lezer. Het vlees puilt uit je korset, vrouwmens.

Uit: Mijn nieuwe BFF van Caro van Thuyne

Meer lijstjes en meer van alles

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: