De vangst van Johanna Pas (vangst #111)

Blogs kunnen nieuwsgierig maken naar het werk van een auteur. Hongerig naar meer. Soms kan dit een voorbode zijn van het goede boek dat ze schrijven en dan geniet je van het feit dat de woorden van de blogger – andere woorden dan die je online vond – opeens een plek op papier hebben gevonden.

Andere blogs zijn uit zichzelf genoeg. Ze maken gebruik van de mogelijkheid die het format hen biedt om met een afbeelding en een korte sprekende tekst de lezer heel even te vangen, uit haar comfort zone te halen of juist herkenning te bieden, of het meest feestelijk van al: een glimlach op de lippen van de achteloos scrollende bezoeker te toveren.

Net als in het echte leven (en in boeken) ben ik op het web zoek naar beide: geef me herkenning, bied me een spiegel, én tover me naar een andere wereld die ik niet ken maar wil ontdekken, die me een beetje bang maakt, maar die jij voor mij toegankelijk maakt.

Bene Van Eeghem laat haar taligheid en kunde zien in haar korte tranche-de-vies. Merel de Vilder Robier tovert met een eigenzinnige stijl, korte stukjes voor tussendoor en een bijpassende foto een glimlach op mijn lippen. En Anne Broeksma weet in haar blog Notulen bij het ongerijmde mijn blik te verruimen. Ze is geen veelposter (Er is hier de afgelopen tijd niets verschenen, dus ik hoop maar dat ik geen volgers heb), maar schrijft in halflange, mooie, wat zeg ik, literaire, stukken verslagen die me uit mijn huis halen. Ze neemt me mee naar elders, naar waar ik nooit zal komen: Tanzania, een moestuin…

Wat ze gemeen hebben is het tegenstrijdige verlangen dat ze uitlokken: allemaal verleiden ze me om hun verhaal te lezen, me in hun teksten te verdiepen, terwijl ze tegelijkertijd een heimwee oproepen, een verlangen om de deur uit te gaan, de natuur te zien, mensen te ontmoeten, me los te rukken van mijn beeldscherm.

“’s Avonds loopt het strand gestaag leeg. Geen mens die nog tussen zand en zee in staat. De lucht verandert van blauw naar gelig, oranje en rood, met witte strepen ertussenin. Tegen negenen zijn de badgasten compleet verdwenen en viert het kleurenpalet weer hoogtij. Net zoals het dat ’s ochtends deed. De meeuwen krijsen een fractie zachter en speuren naar die laatste achtergebleven kruimels. De wereld draait verder, niks lijkt veranderd. En daar in de verte ligt nog steeds de zee.”

uit: Zeezien van Bene Van Eeghem

“Zoals altijd met genoegen en voldoening, voldaan den opkuis van de feeste gedaan.

De warme, wanordelijke, luide feeste.

Alle pijnen en zorgen, alle kwalen en kwaadheid, al het vuil voor dienen avond weggepoetst.

Zelden is volmaakt het leven, maar de feeste wel.

Altijd.

Ook als ze’t niet is.”

uit: uit het dagboek – notitie van 1 februari 2023 van Merel de Vilder Robier

“Het aanleggen van paadjes zit diep. Bij mij, bij mijn soort. Al kunnen niet-menselijke dieren er ook wat van. Toen ik in het eerste coronajaar een diersporenopleiding deed, begon ik in elke rimpeling, elke geknakte grasspriet, een dierenpaadje te herkennen. Opeens krijg je er oog voor.”

uit: Moestuin jaaroverzicht 2022 van Anne Broeksma

Gepubliceerd door Katrien Scheir

Katrien Scheir (1978) creëerde theaterstukken (tekst, regie, decor-en kostuumconcept). Ze maakte poppen, affiches, kostuums, decors. Ze werkte filosofische workshops uit, taalprojecten voor vluchtelingen, muzische lessen, kunst- en cultuurlessen. Nu schrijft ze verhalen, stukjes, columns, blogs, gedichten, liedjes, dagboeken, zeer dringende to do- lijstjes. Tijdens de appeloogst van september 2021 komt haar debuutroman uit: DE MAN VAN HET LICHT, UITGEVERIJ OEVERS Ze schildert ook (olieverf en aquarel) en maakt illustraties en cartoons, o.a. voor Apache.be Ze geeft les en workshops. Op dit moment werkt ze aan een nieuw boek en een kinderboek met illustraties, een reeks schilderijen, de opvoeding van haar zoontje en een kruidentuin.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: