Dirk Leyman, het interview
Onder kenners doet het gerucht de ronde dat er op aarde één man rondloopt die nog meer boeken bezit dan Steven Van Ammel van Passa Porta. Die man, u raadde het wellicht al, is Dirk Leyman. Omdat de bel van onze voordeur nog steeds stuk is, klopte hij op een zonnige dag aan. Na de…
MeerMogelijkheden (vangst #119)
‘Binnen de perken zijn de mogelijkheden even onbeperkt als daarbuiten’, zei Jules Deelder. Dat alles en nog veel meer overal mogelijk is, daar zijn de volgende bloggers het over eens. Boeken worden vanuit de toekomst gezonden naar de schrijver, weet Rob van Essen na deskundig onderzoek. Schrijvers zetten die boeken dan nog even in elkaar…
MeerDe dictator van de filmzaal (vangst # 118)
Hoewel ik niet in God geloof, dacht ik lange tijd dat Karel van het Reve God was. Nog langere tijd hield ik mezelf voor de grootste kenner van zijn oeuvre in België. Tot ik de blog van Philippe Clerick ontdekte en besefte dat de stilist uit West-Vlaanderen de enige echte paus van het ware geloof…
MeerLef (vangst #117)
Op het terras kijken dagjesdrinkers ons toe. Niet-randonneurs. De leegheid van die levens schokt me. Neemt u het vooral niet persoonlijk. Het leven is onvoorspelbaar, en, zo leert ons de eerste van de vier edele waarheden van Boeddha, vol met onverwachte wendingen. Die brengen angst met zich mee, want al houden we van extremen en…
MeerDeze bloggers voorspellen uw toekomst (vangst #116)
Sommigen vinden dat de gevel van hun huis, die nu ook te zien is op Google Street View, onherkenbaar moet worden gemaakt. Maar dat is toch te gek? Een gevel is toch een gevel en dient nu toch net om gezien te worden? Onze bloggers kijken niet op een tijdreis meer of minder. Pascal Cornet…
MeerDe vangst van Andy Fierens (#115)
“Een goede blog moet vooral verrassend zijn. Het moet me niet bevestigen in hetgeen ik al weet. Dat je iemand leest en denkt: maar zie, er is nog een heel andere wereld! Wat een opluchting.” Hoewel dichter/ schrijver/ zanger/ performer Andy Fierens in zijn interview zelf verklaart niet ambitieus te zijn – “Het is mijn…
MeerAndy Fierens, het interview
“Het is niet zo dat ik me identificeer met iemand uit de 19de eeuw, maar qua levensstijl en persoonlijkheid ben ik toch niet helemaal compatibel met elektronica en internet. Ik ga er ook heel omhandig mee om: ik druk op verkeerde toetsen, delete abusievelijk dingen die ik moest opslaan en als ik iets bewaar slaag…
MeerMensen en hun slimme apparaten (vangst #114)
Qué será, será. Whatever will be, will be. Een lastige oorwurm voor controlefreaks. Ondanks beheersbare apps en meetmachines glipt er nog steeds van alles van tussen. Mark Nankman fantaseert over toekomstige spiegels die afspraken met de kapper regelen, spiegels die zijn petje te boven zullen gaan. Registreert een hartslagmeter ook de grote glimlach? vraagt David…
MeerTussen de plooien van de seizoenen (vangst #113)
Je hebt productieve en spaarzame bloggers. Marieke Groen behoort tot die laatste categorie. Ze schrijft slechts sporadisch stukjes, maar telkens wanneer een nieuw verhaal van haar verschijnt maakt mijn hart een vreugdesprong. Want ze bewaart perfect de balans tussen vreugde en verdriet. Wie bovendien een titel als Net als Barbapapa kan verzinnen, kan bij mij…
MeerVerre wijsheid (vangst #112)
We zouden niet neerbuigend durven te doen over de wijsheden die onze westerse tradities hebben opgleverd (de Verlichting! Marcus Aurelius! P.G. Wodehouse!), maar soms moeten we geheeld worden door tradities die ver van ons staan. In een poging om lichaam en geest weer te verenigen, zoekt Marc Reugebrink een voorbeeld van waarlijk holistisch denken in…
MeerDe vangst van Johanna Pas (vangst #111)
Blogs kunnen nieuwsgierig maken naar het werk van een auteur. Hongerig naar meer. Soms kan dit een voorbode zijn van het goede boek dat ze schrijven en dan geniet je van het feit dat de woorden van de blogger – andere woorden dan die je online vond – opeens een plek op papier hebben gevonden.…
MeerJohanna Pas, het interview
Wij hadden de eer om Vlaanderens zachtste kracht een paar vragen te stellen over bloggen en schrijven op het net. Johanna Pas is literair vertaler en auteur. Ze was eigenaar van lgbtq-boekhandel en -uitgeverij Kartonnen Dozen en maakt deel uit van de Klimaatdichters en Watlab. Onlangs verscheen bij Poëziecentrum haar prachtige dichtbundel “Was, of hoe…
MeerZachtheid bij de cornervlag (vangst #110)
Deze week vingen we wonderschone teksten die smeken om een zachte maatschappij. Johan De Crom viert het feit dat Engelse tv-presentator en voormalig voetballer Gary Lineker van leer trekt tegen het strenge asielbeleid van zijn land. En dat wil wat zeggen, want het was dezelfde Lineker die ruim drie decennia eerder zijn hart bruut aan…
MeerGedachten kiemen (vangst #109)
‘Groeit u maar en doet u dat vooral op uw eigen manier,’ suggereren de bloggers in de week waarin het eindelijk lente wordt. Drie blogs over eigenzinnig denken. Met gefronst hoofd en zwaar gemoed, een glimlach van tevredenheid en een welgemeende fuck you. Frank D’hanis Junior tast de eenzaamheid af, zoekt verhoudingen en nuance, van…
MeerNationale boterhammen met choco-dag (vangst #108)
Ogenschijnlijk hebben de drie blogposts in de vangst van deze week weinig met elkaar gemeen. Samen met De bloghut (nieuw in de haven en okselfris) krijgen we Arabische les van een gemotiveerde en aantrekkelijke Syriër die zijn klas de filosofische vraagt stelt wat we in het leven vooral niet meer willen. Wat er ook van…
MeerDe vangst van Steven Van Ammel (vangst #107)
In 1979 schreef de Brit Craig Raine een gedicht dat zo anders was dat het een hele nieuwe literaire beweging in het leven riep. Martians werden deze dichters genoemd, naar A Martian Sends A Postcard Home. Ik geef u graag het hele gedicht even mee. Caxtons are mechanical birds with many wingsand some are treasured…
MeerSteven Van Ammel, het interview
Op een ochtend belde ik aan bij een wat teruggetrokken huis in Hemiksem. Tenminste: ik dacht dat het een huis was. Tot ik binnentrad en niets anders dan boeken zag. Elke hoek van elke kamer was tot de nok gevuld. Overal rezen boekentorens op. Het was een collectie die die van de Koninklijke Bibliotheek van…
MeerHet leven gaat heen en weer (vangst #106)
Vroeger, dat laat geen twijfel, was alles beter. Of misschien toch niet. Anders, dat zeker wel. Carnaval bijvoorbeeld. Jan Van Mersbergen schreef een boek over hoe hij in dat feest zijn ware ik ontdekte, net niet te vroeg – Godfried Bomans helpt een handje. En Lucinda Williams, geen mens kan zo smachtend zingen als zij,…
MeerReizen op ooghoogte (vangst #105)
De blogs van de week beginnen meteen to the point. Over reizen en kijken vlakbij. Geen blinde toeristen die naar hun buiktasje graaien. Hier volgen observaties van dromers die rustig door de tijd wandelen. Koen Vandenborre beweert dat hij zelden ergens naartoe gaat. Toch weet hij de treinpassagier tijdens een zeldzame treinrit beter te observeren…
MeerZo nodig iets tegenkomen (vangst #104)
Op je eentje is het gemakkelijk. Begeef je in relatie met anderen en de grootste rampen staan klaar om zich te voltrekken. Groot is de kans dat je je dagen, maanden, jaren wilt verstoppen onder een dekentje, je afvragend waarom je in hemelsnaam zo nodig iets moest zeggen/ doen/ tegenkomen. En toch doen we het,…
MeerDe vangst van Isabelle Rossaert, (vangst # 103)
Gisteren laat zijn sporen na in vandaag. We kunnen eigenlijk niet anders dan dat accepteren. Wat gisteren was willen we koesteren of net vergeten, we kunnen erom rouwen of opgelucht zijn dat het voorbij is, maar negeren kunnen we het niet. Veel schrijvers zeggen dat ze schrijven tegen het vergeten in. Om iets vast te…
MeerIsabelle Rossaert, het interview
Isabelle Rossaert is schrijver en schrijfdocent, oprichter van De Schrijfkaravaan en auteur van bijzonder fijngevoelige literatuur. Ze publiceerde onder andere Dat is wat ik bemin (roman) en En dit zal zo voorbij zijn (Verhalen), beiden bij Uitgeverij Cossee. Ook wanneer we haar uit de flow halen – ze werkt aan een nieuw boek – blijft…
MeerNa de verloren hockeyfinale (vangst #102)
In de tijd dat ik hockey speelde, was ik een tiener waarin de hormonen lelijk huishielden. Ik weet nog dat ik toen dacht: mocht ik er uitzien als Paul Newman, dan zouden al mijn problemen verdwijnen. Dan had ik totaal geen zorgen. Onlangs las ik zijn autobiografie: The Extraordinary Life of an Ordinary Man. En…
MeerPijn (vangst #101)
De redactie van Aanlegplaats houdt deze week de adem in. Niet omdat de wereld nogmaals / alsnog dreigt te vergaan of de winter toch even doet alsof ze het meent, nee, het is erger dan dat. Een flink aantal van onze bloggers rapporteert namelijk helse pijnen, en we vrezen voor sommigen het einde van de…
MeerOgen die verder kijken dan een neus lang is (vangst #100)
De honderdste vangst van Aanlegplaats schittert na een troosteloze blauwe maandag. Wij tillen een schatkist vol verhalen uit drukke steden. Personages zijn uit hun kader ontsnapt en gevat door de eigenzinnige en poëtische blik van bloggers die in de marge durven dwalen. Drie bloggers vertellen over de wonde onder trekpleisters, dwars door stereotypen. Weg van…
MeerPuzzelen met smeerkaas (vangst #99)
Soms is het allemaal wat veel. Zoveel werk om te verzetten, zoveel rollen om op te nemen, zoveel dingen die je zou kunnen doen om een beter mens te worden. En dan die sociale media die ons lopen op te fokken. Laura Buelinckx overstroomt en steekt bij de ‘peut’ een monoloog af over hoe ze…
MeerDe vangst van Sien Volders (# 98)
Vorig jaar, ergens in de lente, bezocht ik een vriend in Palermo. Er is de haven, er is het eten, er is de muziek en de zon die ook in koude maanden nog wat nazindert in de muren van de huizen. Zelden zag ik een wildere stad. Op een van de wandelingen langs de haven…
MeerInterview met Sien Volders
Foto: Lieve Blancquaert De eerste gastvisser van 2023 is niemand minder dan de fantastische Sien Volders! Haar debuutroman Noord (2017) over de jonge zilversmid Sarah die in de vroege jaren tachtig naar een afgelegen goudzoekersstadje in het noorden trekt, werd lovend ontvangen en genomineerd voor o.a. de Bronzen Uil en de ANV Debutantenprijs. Haar roman…
MeerKerstboodschap 2.0 (vangst # 97)
Je kan veel zeggen over het jaar 2022 maar niet dat het onbewogen was. Wat lijken de Swinging Nineties, waarin het tijdskrediet als manna uit de hemel neerdaalde, plots lang geleden. Of de geschiedenis zich herhaalt weet ik niet, maar de donkerte van de jaren zeventig is weer helemaal terug. Tot overmaat van ramp stierf…
MeerNietzsche rond Teheran (vangst #96)
Voor we met zijn allen met frisse tegenzin in het veel te veel van de feestdagen duiken, houden we even halt bij de grotere kwesties van onze tijd. Voorzetsels bijvoorbeeld, een van de stokpaardjes van Marc Kregting, of de vraag hoe het nu echt zat met die misogynie van Nietzsche – dat houdt Johan Bosmans…
MeerSpannende verhalen (vangst #95)
Drie spannende blogs om gezellig voor te lezen bij het vuurtje dat in arren moedewerd gemaakt met de poten die ze vanonder je stoel hebben gezaagd en wat energiefacturen die lekker branden.Als dat niet stemmig is in deze donkere dagen weten wij het ook niet meer. Koen Vandenborre begint zijn bevreemdend verhaal met het einde…
MeerDe vangst van Kristien De Wolf (vangst #94)
Mark Verstraelen is vier decennia boekhandelaar geweest. Nu is hij voltijds echtgenoot, vader, zorgvader. Niets menselijks is hem vreemd, bijna alles verwondert hem. Soms zegt hij: ‘Sjongesjongetoch’. Zijn stukjes illustreren perfect waarvan ik hou in literaire blogs. Ironie en kwetsbaarheid gaan bij elk stuk hand in hand. Er wordt erg goed geobserveerd. De verwondering zegeviert op…
MeerKristien De Wolf, het interview
Als we niet uit de weg gaan, maar elke hindernis het hoofd bieden worden we meer en meer onszelf. Daarin ligt heel veel zingeving, bijdrage aan het grotere geheel én dus geluk. En ook: Ik zoek naar het heilige, het goddelijke in de wereld. Voor de zoekende mens die het licht niet vindt heb ik…
MeerSeks duurt langer in blogs (vangst #93)
Aanlegplaats – en de blog in het algemeen – is geen topsport. De waan van de dag trekt aan ons voorbij. Liever de losers dan de champions. Eerder dan een knuppel in het hoenderhok, werpen wij een hoen in het wapendepot. Nieuwsgierig, kwetsbaar en een beetje misplaatst – dat zijn wij. Geen verrassing dus, dat…
MeerDe onverwachte terugkeer van Sinterklaas (vangst # 92)
Het is voor mij steeds een waar genoegen om de opiniebijdragen van Philippe Clerick te lezen. Hoewel ik in de vangst van de week tracht weg te blijven van de politieke actualiteit had ik een stuk van hem in gedachten dat ik absoluut wilde selecteren. Tot ik zijn prachtige en humoristische mijmering over de zee…
MeerHoofdzaken (vangst #91)
De website van ‘Te gek’ waarschuwt ons voor problematische framing wanneer we het over geestelijke gezondheids(problemen) willen hebben. We knikken enthousiast ja, en schrappen de inleiding die hier eerst stond. Als lezers, schrijvers en mensen tout court weten we maar al te goed hoe precair dat is, die gezondheid. De wereld bestaat niet louter uit…
MeerKapotschrijven (vangst #90)
Wij vieren deze week de vele warme ontmoetingen die literatuur teweeg kan brengen. Niet toevallig spelen stadsdichters hierin een belangrijke rol. Zoals stadsdichter T, die met Marthe van Bronckhorst op een literaire avond discussieert over de salonfähigheid van kapotschrijverij. Of voormalig stadsdichter B. die met veel plezier een boek signeert voor een jongetje van negen…
MeerDe vangst van Joachim Stoop (vangst #89)
Niet elke schrijverscarrière verloopt in de spotlights. Marie Meeusen was redactielid van Kluger Hans, en publiceerde in zowat ieder literair tijdschrift dat Vlaanderen rijk is, voor ze naar Nederland verhuisde voor de liefde. Daar richtte ze de literaire praktijk Anastanza op. Je vindt haar niet in de boekenbijlagen van de grote kranten, maar wel nog…
MeerJoachim Stoop, het interview
Op het moment van ons gesprek telt zijn to-read lijst niet minder dan 2953 boeken. 417 daarvan, goed voor amper 3.5 jaar lezen, staan op de very urgent lijst. Joachim Stoop is een veelvraat. Hij recenseert literatuur voor Humo (jos), geeft les Nederlands aan anderstalige nieuwkomers in Antwerpen, en associeert passende muziek bij beeld. Maar…
Meer‘I Knew the Bride When She Used to Rock and Roll’ (vangst # 88)
De grootste Kurt Vonnegut-fan van de Lage Landen is een boekhandelaar op rust die er in zijn eentje voor verantwoordelijk is dat Mechelaars – ongeacht of ze voor de Racing of voor Malinois zijn – de humanist uit Indianapolis een warm hart toedragen. Mark Verstraelen houdt sinds enige tijd een zeer mooie blog bij waarin…
MeerDe vangst van de messias (vangst #87)
Vroeger was alles beter. Zelfs het kapitalisme, dat toen geen overwinsten boekte alsof het de overstertfte van de voorbije jaren betreft, en er wel voor zorgde dat een beetje Messias gewoon aan de slag kon. Wat vinden onze terug kijkende bloggers? Wat brood en vis om te vermenigvuldigen bij Erik Herbosch en Jean-Paul Van Spaendonck,…
MeerDoorhangen, ontrollen en losgooien (vangst #86)
Controle, gewrichten, kinderen. Eventuele bedenkingen. We moeten ze leren loslaten. En dat is niet altijd gemakkelijk. Dat vergt oefening. Zelf heb ik een mannetje, specifiek voor de nekpartij. “Ontspannen! Niet nadenken! Denk aan je ademhaling!” Anderhalf uur lang laveloos bevelen opvolgen en hup, met een schouderklop weer het systeem in. Veerkracht noemen ze dat. Ook…
MeerDe vangst van Stijn Tormans (vangst # 85)
Martin Pulaski schreef ooit dat stukken die hij digitaal leest hem nooit lang bijblijven. Die zin had ik met fluostift willen onderstrepen op mijn scherm. Consequent is hij wel niet, want in zijn kroniek van een kamertjeszondaar staan wél veel stukken om nooit te vergeten. Ik denk soms dat Pulaski over elke dag in de…
MeerStijn Tormans, het interview
In de Lage Landen zijn er tal van mensen met een goede pen, maar er is slechts één Stijn Tormans. De reportages die hij nu al meer dan twee decennia voor Knack maakt, zijn vaak zo beklijvend dat ik ze me jaren na datum nog scherp voor de geest kan halen. Zijn stukken zijn de…
MeerTer relativering (vangst # 84)
Relativeren is ordenen. Er bestaan clichés over professoren en artiesten als zouden zij verstrooide chaoten zijn. Of is hun soort orde te confronterend? Orde die buiten de lijntjes kleurt. Ook in de verse vangst drie blogs die relativeren en de dingen weer in verhouding zetten, in perspectief plaatsen. Gert-Jan van den Bemd vertelt over de…
MeerEen scheet tegen de waanzin (vangst # 83)
Of het nu de wereld is die gek wordt, of wij zelf, er blijken mensen te zijn die 24 uur aanschuiven om een kist te groeten waarin een symbool ligt, en anderen die genummerde lijken in een massagraf schuiven terwijl een raket haast op een kerncentrale valt. Het is herfst, de tijd van de blues,…
MeerWanneer is iets zichzelf? (vangst # 82)
Soms fonkelt de herfsttrompet al aan de horizon. Bladeren krullen, verschrompelen, vergelen. De sapstroom wordt slomer. Tom Wouters, een van de bloggers in deze vangst, zoekt al een poos een rijmwoord op herfst. Doctorandus P is daar in geslaagd: ‘Driewerfst hoera.’ Sommigen vinden de herfst een treurig seizoen waarin alles oud wordt, vervalt en tenslotte…
MeerOpenbare plaatsen vol geluk: de vangst van Vera Ikuni Chioma
De eerste blog die ik koos is van Jan van Mersbergen. Hij bespreekt zijn kanshebbers voor de Nobelprijs voor Literatuur. Ik hou er gewoon van als mensen genieten van het lezen van boeken van een bepaalde auteur. Iedereen die schrijft, heeft een ander idee heeft van wat literatuur is. Ik vind het ook interessant om…
Meer“Later ga ik mijn eigen boeken drukken.”
Met de start van het nieuwe schooljaar is Aanlegplaats haar gastvisser van de maand gaan zoeken tussen het jong geweld. Niet zonder schroom, want betekent het concept ‘blog’ überhaupt nog iets voor Generatie Z? Welkom in de wereld van manga, K-pop en Tiktok. Vera Ikuni Chioma (17) begint deze week aan haar 5de jaar Printmedia…
MeerHet volume van de magie (vangst #81)
‘Back to reality’, schreef mijn baas deze week. Een van de ergste geboden ever. Onze bloggers weten dat. Zij begrijpen de nood aan fantasie en laten zich in hun denken, schrijven én leven niet beknotten door de grenzen van de werkelijkheid. Nu september nadert, voeren ze het volume van de magie nog eens op. Het…
MeerHet blauwe uur (vangst #80)
Het is altijd moeilijk om uit de veelheid aan sterke verhalen in onze haven er drie te selecteren. Zelden zoek ik op voorhand naar onderlinge verbanden en soms zijn die er ook niet. Als er in de selectie van deze week één rode draad zit dan is het lichtvoetigheid. Ondanks de beladen thema’s. We bijten…
MeerOp het bankje (vangst #79)
Je treft in onze haven in deze periode meer luchtige en goed geschreven vakantieverhalen aan dan dat er wespen komen aanschuiven bij de buitenfeestdis, maar die verhalen laten we je deze week maar even zelf uit het warme water vissen. Onze aandacht werd namelijk getrokken door drie net zo luchtige, maar bijzonder indringende stukken over…
MeerLangs achter gepakt (vangst #78)
Twee onlangs aangemeerde schepen op Aanlegplaats ontmoeten in deze vangst een zeer ervaren blogger. Samen voorzien ze ons van nieuwe perspectieven, frisse inzichten en stof tot nadenken. Niet over Grote Menselijke Gevoelens deze keer, nee, het overkoepelend thema betreft een zeer specifieke gewaarwording: langs achter besprongen worden door een dier. Of de aanval komt vanuit…
MeerDe vangst van Lise Delabie (vangst #77)
Ons leven is irrelevant. Niet mijn woorden, maar die van Kundera in de openingspagina’s van ‘De ondraaglijke lichtheid van het bestaan’. Doordat alles maar één keer gebeurt, verliest ons leven alle zwaarte, elke betekenis. Net wanneer ik dreig ten onder te gaan aan die ondraaglijke lichtheid, bots ik op de volgende drie reddende blogs. Hun…
MeerLise Delabie, het interview
U kent haar misschien alleen tussen haakjes – ze recensent literatuur bij Humo als (ld) – maar Lise Delabie verdient haar naam ten volle. Niet alleen als voormalig chef boeken bij Cutting Edge en als recensent bij ‘de lage landen’ en Humo. In tegenstelling tot wat het cliché wil kan ze ook geweldig goed schrijven.…
MeerDe ronde van melancholia (vangst #76)
Ondanks de talrijke overwinningen van Wout Van Aert in de ronde van Frankrijk zorgde het warme zomerweer voor een melancholische stemming onder de bloggers in onze haven. Niet getreurd echter want er zaten talrijke prachtige teksten tussen. Een zeer aangrijpend stuk was ‘Oke’ van En Passant. Na de slotzin was het lang stil in mijn…
MeerOnsterfelijk (vangst #75)
Onsterfelijkheid. Eindeloosheid. De zomer, en zeker een zomer als deze, vol met zon en warmte, nodigt ons uit om verder te denken dan ons eigen, nietige bestaan. Het is de ander die eeuwigheid biedt. Ondanks de hitte, symptoom van, ondanks de oorlogen, de dreigende recessie, en misschien wel net daarom … Don Vitalski ziet het…
MeerHet leven is beslist geen gitaar (vangst #74)
“En zo bezat ik plotseling een luit.” Of het nu gaat om de impulsaankoop van Jan-Paul van Spaendonck, een zomer schrijven in Frankrijk als Kristel Gijbels (nieuw in de haven, en voor de eerste keer in onze vangst) of nee blijven zeggen tegen de man van het stroopwafelloket, zoals de jonge Marieke Groen: soms weten…
MeerDe vangst van Gert Brouns (vangst # 73)
Contemplatie als hoeksteen van drie heerlijke vangsten: Sarah De Grauwe, Katrin Van de Velde en Lennart Vanstaen bijten volgaarne in het aas dat leesgoesting heet. In “De Grauwe Gekheid” die zomaar de Grauwe Werkelijkheid of de Werkelijke Grauwheid zou kunnen zijn bijvoorbeeld, neemt Sarah De Grauwe de achteloze lezer rustig peddelend mee naar de overkant…
MeerGert Brouns, het interview
Gert Brouns werkt momenteel aan de oprichting van HoofdstukAcht, onafhankelijke uitgeverij van Nederlandstalige Literatuur voor de eeuwigheid, van zowel nieuwe stemmen als “vergeten schrijvers”. Zo staat het nog op de website van Neerlandistiek, waarvoor hij zeven citaten van W.F. Hermans heeft geselecteerd. Maar, zo zegt Gert Brouns me nog voor we aan het interview beginnen:…
MeerZaterdagnacht & maandagochtend (vangst # 72)
Net voor het begin van de zomervakantie werd ik geveld door covid. Nu ja geveld. Het was vooral zalig om zonder schuldgevoelens – met mijn hond aan mijn voeten – in bed te kunnen blijven liggen, omringd door boeken, tijdschriften en de betere blogs. Het was heerlijk vermeien in andere werelden – ook al bleven…
MeerPunch (vangst #71)
Het is bloedheet wanneer we deze vangst samenstellen, en dan mag het nog meer dan anders: korte stukjes die het moeten hebben van hun punch line en een flinke dosis zelfrelativering. Ingrid Verhelst reist met een VW Camper California (spoiler: geen goed idee), Koen Van den Borre – voor de eerste keer in onze netten…
MeerMorsige liefde & andere verhalen (vangst #70)
‘Pour moi, c’est Pol Anoul est dix autres…’. In de jaren vijftig werd de Belgische voetbalploeg samengesteld door negen selectieheren. Uit elke provincie van ons koninkrijk één. Zo straf als de toenmalige selectieheer van de provincie Luik wil ik het niet maken, maar ook redacteuren van Aanlegplaats zijn maar mensen met smaken en voorkeuren. Ieder…
MeerDe vangst van Katrien Scheir (vangst #69)
Laatst postte Margot Vanderstraeten op facebook een citaat van de Nobelprijswinnende gedragsonderzoekende zoöloog Konrad Lorenz uit 1983: ‘Vele denkers hebben reeds ingezien dat vernietiging van het milieu én vernietiging van de cultuur hand in hand gaan. De afbraak van het menselijke wordt echter maar weinig beschouwd als een ziekte; slechts weinigen – op Aldous Huxley…
MeerKatrien Scheir, het interview
In een niet al te ver verleden exposeerde, schreef en regisseerde Katrien Scheir theaterstukken. Nu woont ze in Zuid-Frankrijk waar ze lesgeeft, schildert, illustreert en cartoons maakt voor Apache.be. En schrijft. Een blog, uiteraard, en in september 2021 debuteerde ze met ‘De man van het licht’ bij Uitgeverij Oevers. Op dit moment werkt ze aan…
MeerRuPaul’s Drag Race is de essentie (vangst #68)
De blog van Ivo Victoria is terug. En dat is goed, dat is heel goed zelfs. We zouden echter geen blogplatform zijn als we langer bij de naakte feiten zouden blijven ronddobberen dan strikt noodzakelijk om de binnenweg naar onze gevoelens bij het gebeurde, onbevaren te laten. Ivo Victoria is namelijk terug met een slag…
MeerHoudt de dief! (vangst #67)
Eerlijkheid is een verdomd lastig begrip. Mag je stelen van de rijken? Hoe rijk moet die rijke dan precies zijn, en hoe arm jij? Veruit de meeste schrijvers in onze haven kwamen aan per roeiboot, enkelingen slechts met een oligarchisch jacht. En zo neemt Viktor Frölke het op tegen de Grote Boze Banken, en Eliane…
MeerNa de zondvloed (vangst #66)
Zonder Jeroen Brouwers had de blog Aanlegplaats allicht nooit bestaan. Het zit zo: lang geleden zag ik tijdens het voorbijrijden het herkenbare gezicht van oud-studiegenoot Dirk Van Boxem terwijl hij in de winterregen op de tram stond te wachten. Thuis dacht ik: wat zou er toch van hem geworden zijn en toetste zijn naam in een…
MeerHup, in je context! (vangst #65)
vandaag vragen deze drie items om uw aandacht. zij ook al. Eigenlijk vier items zelfs, want ook bovenstaande werd gevangen in onze haven. Het vormt de introductie tot enkele boeiende inzichten van ‘poëtisch werker’ Dirk Vekemans en werden door ons hier schaamteloos uit de context gehaald. Gewoon omdat het goed uitkwam. En dat is dus…
MeerDe vangst van Vitalski (vangst # 64)
Een fijne blog is die van Jan van Mersbergen, de Amsterdammer die onder het pseudoniem Frederik Baes al diverse toffe thrillers schreef, maar die in Vlaanderen eerder gekend zal zijn om zijn diverse interviews met literatoren voor De Morgen. Al een geruime tijd publiceert hij op zijn blog met hoge regelmaat korte maar inzichtelijke boekenrecensies.…
MeerVitalski, het interview
In het land der bloggers kan er maar één de koning zijn en dat is Don Vitalski. Nieuwsgierig naar de inzichten van de Don belde ik op een mooie lentedag aan, gewapend met de drie standaardvragen van Aanlegplaats. Omdat de zon reeds uit de tuin was verdwenen, lieten we de uitnodigende hangmat links liggen en…
MeerCento (vangst #63)
Je ziet meer wanneer je reist. Dat doen ook de Nederlandse schrijvers in deze vangst, die in België de eigen identiteit net wat scherper onder ogen zien dan thuis. Een diep begraven schip, een dranklokaal met zwijgzame mannen, een feest dat maar niet wil lukken. En net zo: je leeft meer wanneer je leest. En…
MeerIn het land van de zevenjarigen (vangst #62)
Voor de meeste schrijvers kent de achteruitkijkspiegel geen geheimen. Deze week leunen de drie voor u geselecteerde bloggers achterover in de hangmat van een gelukzalige jeugd. Philippe Clerick haalt in zijn sprankelende stijl herinneringen op aan de mooiste film die hij ooit zag. Vincent Merckx – nieuw in onze haven – maakt meteen indruk met…
MeerGedaan met de valse versies van onszelf (vangst #61)
Oh, een man uit één stuk te zijn! Iemand om op te bouwen, volledig in het reine met zichzelf, betrouwbaar en voorspelbaar. Aan ons is het niet besteed. Wij zijn elke week iemand anders. Onze bloggers ervaren ze wel, de geneugten van het overboord gooien van valse identiteiten. Marita gaat lekker niet terug naar kantoor,…
MeerDe vangst van Christophe Vekeman (vangst # 60)
Graag haal ik drie namen uit mijn fuik van mensen die erin geslaagd zijn om mijn kalme vooroordeel dat bloggers louter lieden zouden wezen die zich in de moderne tijd en bij uitbreiding het leven voelen als een vis in helder water vakkundig weerleggen. Ik hou van schrijvers die voortdurend dreigen te verdwalen in dat…
MeerChristophe Vekeman, het interview
Op een zondag in maart deed in hartje Gent een cowboy de deur van een fraai herenhuis open en liet me binnen. Het is hier dat de grote stilist Christophe Vekeman al ruim twee decennia aan zijn eigenzinnig oeuvre werkt – zeventien titels ondertussen. De ontvangst was hartelijk en ik betrad schoorvoetend de woonkamer. Overal…
MeerDe lente is hard werken, dit jaar (vangst #59)
Misschien lijkt het anders, met die stralende zon en de mondmaskerloze gezichten, en de planten en de dieren die als vanzelf weer aan een cyclus beginnen. Maar het is hard werken, de lente. Deze lente. Want ook in de lente woedt de verschrikking van de oorlog, ook in de zomer wordt straks bloed vergoten (Katrien…
MeerZullen we er gewoon mee stoppen? (vangst #58)
Eén van de meest interessante lessen uit de menswetenschap die economie heet, is toch wel dat je een uitgave nooit mag verantwoorden door de investering die al gedaan is. Een slecht boek lees je best niet uit, ook al heb je er al 210 pagina’s op zitten. Twijfels over de aanleg van een dure tunnel?…
MeerDe terugkeer van de luchtschipbouwers (vangst #57)
Iedereen die jong was in de jaren zeventig en niet uit overtuiging met een Volga reed, herinnert zich nog de angst voor de Russen. Het was volop Koude Oorlog. Atoombommen stonden klaar in achtertuinen aan beide kanten van de ideologische grens. Maar het meest afschrikwekkende wapen van de communisten was toch de kussen vol op…
MeerKipkap (vangst #56)
Onze haven is vooralsnog een veilige plek, maar het stormt daarbuiten, en wanneer we onze ogen sluiten (of is het openen?) zien we hoe het water zich stilaan vermengt met het bloed van de wereldpolitiek. Er valt helaas niet aan de geschiedenis te ontsnappen, en alhoewel er nog geen oorlog in onze netten gevangen werd,…
MeerDe vangst van An Leenders (#55)
Hoppen van blog naar blog, van woord naar woord, van wereld naar wereld en proeven van al het literaire lekkers. Het is heerlijk vertoeven in De Haven van Aanlegplaats. Wat een rijkdom! Kiezen is in dit geval dan ook verliezen. Maar als het echt moet, hier mijn drie favorieten. Maar ga vooral zelf ook eens…
MeerAn Leenders, het interview
Al sinds mensenheugenis (enfin, toch sinds 2002, het geboortejaar van de organisatie) is An Leenders directeur van en drijvende kracht achter Creatief Schrijven. Ze studeerde Slavische talen, communicatie en cultuurmanagement, maar het zijn partnerschappen, samenwerkingen en vooral veel zotte ideeën die de organisatie hebben gebracht waar ze nu staat: hét steunpunt en kansenplatform voor wie…
MeerPas op voor overstekende mindfucks (vangst #54)
Wij blogbunnies hebben de neiging teveel in ons hoofd te zitten. Verslaafd aan de valse belofte dat elk woord ons slimmer, geestiger, ja zeg maar gerust beter zou maken, plooien we ons slappe lijf om de laptop en dommelen we in tussen scherpe zinsneden en goed gevonden plotwendingen. Holistische sirenen uit de haven wekken ons…
MeerMet de volumeknop op 1 (vangst #53)
De drie blogposts die deze week door de havenmeester van dienst werden opgevist zijn odes. Een ode aan een vriendschap. Een ode aan 4’33’’ stilte. En een ode aan wilde dromen. In een ontroerend mooi stuk schrijft Martin Pulaski over Rita, een dierbare vriendin die is gestorven. In enkele beklijvende paragrafen schetst hij hoe waardevol…
MeerFeest! (vangst #52)
Tweeënvijftig weken al stelt de redactie van Aanlegplaats voor u een vangst samen, beste lezer. Een heel eerste jaar lang. Tijd voor feest! En bedankjes. Aan u uiteraard, die de weg naar onze haven steeds meer en beter vindt, aan de blogschrijvers allerhande, de gastvissers, en aan voormalige redactieleden ianthe Cooreman en Dennis Pauwels, zonder…
MeerDe vangst van Selma Franssen (#51)
Het fijne aan lezen is dat je het haast overal kan doen. Thuis op de zetel, in de rij voor de kassa, op de tram, of, zoals ik vroeger deed, tijdens de wiskundelessen met een boek op mijn schoot, half verstopt onder de schooltafel. Hoewel je een boek met je kan meedragen en het verhaal…
MeerSelma Franssen, het interview
Selma Franssen is auteur, presentatrice en programmamaker. In 2019 publiceerde ze het non-fictieboek ‘Vriendschap in tijden van eenzaamheid’ bij Houtekiet. Ze schreef artikels voor nationale en internationale kranten en tijdschriften (lees hier waarom ze daar grotendeels mee gestopt is), presenteert events voor o.m. Huis van de Mens, deBuren, Muntpunt en Passa Porta Festival en werkt…
MeerDe dinsdag na blauwe maandag (vangst #50)
Families: we dragen ze altijd met ons mee. In de vangst van deze week spelen ze een grote rol. Soms op de achter- en soms op de voorgrond. Zoals in het echte leven, quoi. In een lillend stuk vol ingehouden woede deelt Anton Voloshin rake klappen uit aan politici van diverse pluimage, de Vlaamse volksaard,…
MeerHet bloeiende zachte vlees (vangst #49)
Wat is groot en wat is klein? Waarom geloven we toch zo makkelijk dat groot beter is dan klein, ver beter dan dichtbij? Sarah De Grauwe brengt het thema aan, en als vanzelf is daar ook het kwetsbare, en de troostrijke vergankelijkheid van wat we belangrijk vinden. Ruud Verwaal zorgt voor een gepaste kwatrijn interpretatie…
MeerWat je moet doen als je ontvoerd bent (vangst #48)
Veel lijstjes deze periode! Voor wie maken we die eigenlijk? Wie zegt het ‘voor zichzelf’ te doen, komt bedrogen uit, weten we na het lezen van Thijs Feuth. Hij claimt dat ons zelfbewustzijn in feite zelfbedrog is. Alleen de ander bestaat. “In werkelijkheid bestaan we alleen voor de vos die ons ruikt en voor de…
MeerOnze vangst elke week vers in je mailbox?


Over ons
Wij zijn Aanlegplaats – de veilige haven voor Nederlandstalige literaire blogs.
Boeiende, goed geschreven, persoonlijke blogs eindelijk samen op één plek.
Nieuws
Contact
aanlegplaats@gmail.com